Täydennetty todellisuus arkea metsäteollisuudessa

6.6.2017

Täydennetty todellisuus (augmented reality, AR) yhdistää todelliset ja virtuaaliset objektit todellisessa ympäristössä. Se toimii interaktiivisesti ja reaaliaikaisesti. Yhdistetty todellisuus (mixed reality, MR) voidaan nähdä jatkumona kevyesti lisätystä todellisuudesta kohti täydellisempää uppoutumista virtuaalitodellisuuteen.

Täydennetty todellisuus vyöryy vastaani monesta suunnasta – kolmen poikani kanssa etsimme pokemoneja kuten sadat miljoonat muutkin ihmiset, ja tapahtumista esimerkkinä syksyn Teknologia 17-messuilla Helsingissä voi elävöittää tapahtumaosastoa lokaalimarkkereilla, joiden sisältö voi olla melkein mitä vain äänestä kuvaan ja videoon. Ensimmäiset käyttökohteet ovat kuitenkin olleet enemmän huvia ja lisätietoa, mutta mitä käyttöä täydennetyllä tai yhdistetyllä todellisuudella voisi olla teollisuudessa?

Valmetin automaatioliiketoiminta testaa uusia teknologioita ja mahdollisuuksia soveltaa niitä prosessiautomaatiossa. Yhdistetty todellisuus ja virtuaalitodellisuus ovat osa Valmetin teollisen internetin ratkaisuja. Käyttömahdollisuuksia on lukuisia myös prosessiteollisuudessa, jossa olemassa olevat 3D-mallit helpottavat virtuaalisovellusten käyttöönottoa.

Työssäni olen ollut etuoikeutettu pääsemään tutustumaan yhdistettyyn todellisuuteen eturintamassa. Olen saanut myös jakaa iloa esittelemällä hololaseja asiakkaillemme, yhteistyökumppaneille ja omille työkavereille erilaisissa tapahtumissa kuluneen vuoden mittaan. Ensimmäistä kertaa kokeilijoilla ensimmäinen reaktio on pääsääntöisesti hymy! Ensi-ihmetyksen jälkeen mielikuvitus alkaa laukata, ja monet keksivät heti potentiaalisia käyttökohteita omaan työympäristöönsä.

Yksi luontevista käyttökohteista on ennakoiva huolto. Hololasit tuovat tietoa prosessista visuaaliseen muotoon suoraan automaatiojärjestelmästä – pelkastään kävelemällä lasit päässä ja katsomalla ympärillesi saat tarvittavan tiedon oikeassa paikassa heti. Laseihin integroidun tehdasmallin ansiosta tiedot prosessilaitteista, kulutus- ja varaosista sekä niihin liittyvistä dokumenteista ovat kunnossapito- ja huoltohenkilöstön hyödynnettävissä helposti ja nopeasti läpi vuorokauden. Mahdollisen ongelman löytyessä voi soittaa videopuhelun kollegalle tai Valmetin ekspertille – etätuki näkee mitä sinäkin. (Microsoft HoloLens on ensimmäinen itsenäinen holografinen tietokone, joka mahdollistaa digitaalisen sisällön ja vuorovaikutuksen hologrammien kanssa todellisessa ympäristössä.)

Valvomonkin voi siirtää laseihin: Yhdistetyn todellisuuden avulla prosessitiedot voidaan irrottaa valvomoista ja tarvittavat tiedot saa mukaan työskennellessään koneella. Laseille tuodut tiedot yhdistetään oikean todellisuuden kanssa ja asentaja tai operaattori näkee konetta katsoessaan kunkin prosessivaiheen valitut tiedot ja tarvittaessa täydentävää tietoa, kuten asennusohjeet tai hälytykset.

Teknologia tuo vielä rajoituksia käyttömahdollisuuksiin. Uusi laitesukupolvi tuo vastauksia näistä osaan, kuten ergonomiaan ja akunkestoon. Teollisuudessa turvallisuus on asia, mikä meilläkin Valmetissa on ykkösenä. Kun saamme todellisuuden rajoitukset ohitettua, vain mielikuvituksemme jää rajoittavaksi tekijäksi.

Valmet on maailman johtava prosessiteknologian, automaatioratkaisujen ja palvelujen toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle. Tavoitteemme on tulla maailman parhaaksi asiakkaidemme palvelussa. Vahvan teknologiatarjonnan ytimen muodostavat sellutehtaat, pehmopaperin-, kartongin- ja paperinvalmistuslinjat ja bioenergiaa tuottavat voimalaitokset. Valmetin edistykselliset palvelut ja automaatioratkaisut parantavat asiakkaidemme tuotantoprosessien luotettavuutta ja suorituskykyä sekä tehostavat raaka-aineiden ja energian käyttöä.

Kirjoittaja

Anna-Riina Ahonen, Markkinointipäällikkö, automaatioliiketoiminta, Valmet

Anna-Riinalla on yli 15 vuoden työkokemus eri markkinointipositioista Valmetissa ja sitä edeltävissä yhtiöissä. Tällä hetkellä hän työskentelee sellu- ja paperiautomaation parissa. Aktiivinen arki kolmen pojan ja pokemonien kanssa täydentyy liikunnan riemulla.