Megainvestointi projektinjohtajan silmin

5.10.2017

Iso investointiprojekti on kuin jäävuori, vain osa siitä on kaikkien nähtävillä ja paljon jää näköpiirin ulkopuolelle.

Olin ensimmäinen päätoiminen työntekijä Metsä Groupin biotuotetehdasprojektissa. Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä rekrytoi minut helmikuussa 2013 kertoen haluavansa minut selvittämään erään hankkeen sisältöä ja kannattavuutta. Ongelma oli ainoastaan se, että hanke oli niin salainen, ettei hän voinut siitä tarkemmin kertoa. No, kertoihan se Ilkka lopulta ja siitä alkoi biotuotetehdasprojektin ensimmäinen vaihe, konseptivaihe. Rekrytoin avukseni pari kollegaa ja pian alkoi konsepti kirkastua. Ensimmäisen katselmuksen jälkeen sain luvan kytkeä mukaan myös konsultin ja niin alkoi kuvia ja suunnitelmia valmistua.

Ensimmäinen projektivuosi meni salaisuuden verhojen takana. Tehdaskonseptin ja alustavan kannattavuuslaskelman lisäksi valmistelimme luonnosta ympäristövaikutusten arvioinnille (YVA) sekä luonnosta ympäristölupahakemukselle. Kun päätös julkistaa hankesuunnitelmamme tuli huhtikuussa 2014, olimme valmiit aloittamaan julkiset prosessit välittömästi.

Samalla alkoi projektin toinen vaihe, esisuunnitteluvaihe. Esisuunnitteluvaihetta varten projektitiimi kasvoi noin 20 henkeen ja projektikonttorimmekin sijaitsi ihmisten ilmoilla. Toisen projektivuoden aikana seuloimme parhaan laitekokonaisuuden päälaitetoimittajien meille tarjoamista vaihtoehdoista, teimme esisopimukset haluamastamme laitekokokonaisuudesta sekä viimeistelimme esisuunnittelun yhdessä pääkonsultin kanssa. Alkuvuonna 2015 meillä oli kädessämme ympäristölupa uudelle biotuotetehtaalle, päälaitteet selvillä sekä kustannusarvio ja kannattavuuslaskelma tehtynä. Projektin aloittaminen oli omistajien päätöstä vailla valmis. Investointipäätös tehtiin 21.4.2015 ja sen jälkeen alkoi projektin kolmas vaihe eli toteuttaminen.

Hankkeen toteuttaminen jakautui kolmelle vuodelle. Vuosi 2015 oli rakentamisen ja hankintojen vuosi. Vuoden loppuun mennessä tehtaan hahmo alkoi jo näkyä ja myös pääosa projektiin liittyvistä hankintasopimuksista oli jo tehty. Vuosi 2016 oli asennusten vuosi. Tuolloin aloitettiin lähes kaikki tehtaan mekaaniset asennukset, osa saatettiin jo loppuunkin. Myös sähkö- ja instrumenttiasennuksia aloitettiin. Vuosi 2017 oli puolestaan testauksien, koekäytön ja startin vuosi, vaikka asentamistakin tehtiin vielä merkittävästi. Työmaa oli suurimmillaan alkuvuonna 2017, jolloin kokonaisvahvuus oli noin 3 300 henkilöä päivässä. Oma projektihenkilöstö oli kasvanut noin 100 henkeen.

Eri laitoskokonaisuuksien valmistuessa prosessilaitteita, moottoreita ja instrumentteja päästiin testaamaan ja valmistelemaan ennalta määriteltyä starttiajankohtaa varten. Testaus ja koekäyttö huipentuivat tehtaan käynnistämiseen 15.8.2017 kello 5.53.

Nyt biotuotetehdas on käynnistyvä tehdas. Tehdas vaatii vielä trimmaamista, ennen kuin se tuottaa sellua, energiaa ja muita biotuotteita suunnitellun määrän. Tämän on määrä toteutua noin vuosi käynnistymisen jälkeen, eli kesällä 2018.

Tällainen megaprojekti on ollut alkumetreistä asti koettuna hengästyttävä kokemus. Onnekseni olen saanut hankittua avukseni huippuammattilaisten joukkueen, jossa on ollut sekä valtava määrä ammattitaitoa, päämäärätietoisuutta, sitoutuneisuutta että myös hurttia huumoria. Tällaista joukkuetta on ollut hienoa johtaa.

Kirjoittaja

Timo Merikallio, Biotuotetehdasprojektin johtaja, Metsä Group

Timo Merikalliolla on yli 30 vuoden kokemus erilaisista tuotannon ja johdon tehtävistä Metsä Groupissa. Ennen siirtymistään biotuotetehdasprojektin luotsaajaksi hän työskenteli Metsä Fibren Rauman sellutehtaan johtajana. Merikallio on opiskellut diplomi-insinööriksi Otaniemessä. Vapaa-ajan harrastuksiin lukeutuu kotimaanmatkailu välillä Äänekoski–Rauma.