Johdanto metsäbiotalouteen webinaarissa kuultiin puupohjaisten tuotteiden roolista kiertotaloudessa

2.9.2021

Metsien kestävällä käytöllä on keskeinen rooli ihmiskunnan kehittäessä ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti nykyistä kestävämpiä toimintamalleja. Johdanto metsäbiotalouteen webinaarissa 2.9.2021 kuultiin metsien ja puupohjaisten tuotteiden roolista kiertotaloudessa.

Webinaarissa kuulimme teeman päätoimittajan TkT Heikki Hassin yleistajuisen johdatuksen kiertobiotalouteen. Siitä kuinka kiertobiotalouden ja metsäbiotalouden idea on, että ihmiskunnan erilaisia tarpeita tyydytetään uusiutuvien luonnonvarojen kestävällä käytöllä.

Tuotannon kehitysinsinööri Juha-Pekka Junnikkala Tervakoski Oy:stä kertoi omasta koulutuksestaan, urastaan ja näkemyksistään metsäbiotalouden tarjoamista uramahdollisuuksista. Näimme lyhyesti myös 5:den muun alalla työskentelevän nuoren urapolkuja.

Professori TkT Ali Harlin VTT:ltä kertoi kuinka sellukuitujen avulla päästään eroon muovista ja lopuksi vielä vastasi kirjallisesti kysymykseen muovin määritelmästä: ”Perinteinen määritelmä on pääosin polymeeristä valmistettu materiaali, joka on ainakin jossain valmistuksen vaiheessa virtaavassa muodossa. Uusi määritelmä kertakäyttödirektiivissä on hankala, koska siinä sanotaan 1) mikä tahansa polymeeri, joka ei sinällään esiinny luonnossa ja 2) kokonaan tai osin muovista valmistettu. Sellu on luonnonpolymeeri, mutta sen derivaatat eivät siis ole, paitsi liuottamalla valmistetut. Oikea ongelma on, että paperia ja kartonkia ei ole määritelty, mutta se pitää määritellä materiaaliksi, joka voidaan pulpperoida ja käyttää uudelleen.”

Business Development Specialist Reetta Hassinen Spinnovasta kertoi Spinnovan tarinan ja miksi puupohjaisilla tekstiileillä ja näihin liittyvillä uusilla innovaatioilla on merkittävä rooli tulevaisuuden kestävämmässä tekstiili- ja muotiteollisuudessa.

Linkki webinaaritallenteeseen

Ainutlaatuinen ForestBioFacts on maailman laajin metsäbiotalouden digitaalinen oppimisympäristö. Helppokäyttöinen 16-teemainen oppimisympäristö kattaa kaiken puupohjaisista tuotteista ja teknologioista kestävään metsänhoitoon. ForestBioFacts sisältää myös kaikille avoimen johdantoteeman, joka antaa hyvän yleiskuvan metsäbiotalouden mahdollisuuksista ja merkityksestä globaalien haasteiden ratkaisemisessa. Se sopii erinomaisesti oppimateriaaliksi metsäbiotalouden perusteisiin. Teema on oppimisympäristössä kahdella kielellä, suomeksi ja englanniksi.