100-vuotiaan Suomen investointien äärellä kevätseminaarissa

3.5.2017

PI:n kevätseminaarissa 21.4. tuli selväksi, että onnistuneet investoinnit vaativat osaavia tekijöitä ja johtajia, yritysten sulavaa yhteistyötä ja optimaalista infrastruktuuria. Rohkeus uudistua ja halu ymmärtää asiakasta ovat kaiken lähtökohtana.

Metsäteollisuus luo menestystä Suomelle

Metsäteollisuusyritykset muodostavat 1/3 Suomen 10 vaikuttavimmasta yrityksestä BKT:lla mitattuna. Merkittävyys kasvaa entisestään, kun epäsuorat vaikutukset otetaan myös huomioon. Digitaalisuuden hyödyntäminen, uusiutuva raaka-aine ja asiakaslähtöisyys ovat avaimet menestyksekkääseen teolliseen strategiaan. Kuitupohjaisen pakkausbisneksen ennustetaan kasvavan 3 % vuosivauhdilla vuoteen 2025 asti globalisaation, demografian, nykyajan elämäntyylin ja kestävän kehityksen megatrendien siivittämänä.

Rautaista osaamista, rohkeaa heittäytymistä ja sopiva infrastruktuuri investointien taustalla

Investoinnit vaativat kovaa osaamista, hyvää projektijohtamista, sulavaa yhteistyötä toimittajien kesken ja sopivaa infrastruktuuria tehtaan ympärille. Hyvä idea saattaa syntyä vaikka saunan lauteilla, kuten Kotkamillsin muovittoman kuppikartongin kohdalla kävi. Stora Enson Varkauden muutostyö kartonkikoneeksi on hyvä esimerkki projektijohtamisesta: kolmen vuoden ajan yli parinkymmenen alaprojektin johtaminen ja satakunnan toimittajasopimuksen hanskaaminen vaatii rautaista osaamista. Suomen historian suurimman metsäteollisuusinvestoinnin myötä Äänekosken Biotuotetehtaalla puolestaan tuplaantuu sellun ja muidenkin tuotteiden (kuten mäntyöljyn, ligniinin ja energian) tuotantomäärä nykyisestä. Maailman suurinta havusellutehdasta, Finnpulpia, suunnitellaan Kuopioon nimenomaan luonnonvarojen saatavuuden ja logististen yhteyksien ansiosta.   

Vuosikokouksessa katsaus PI:n uudistuksiin

Vuonna 2016 PI uudistui monin tavoin. Yhdistyksen pitkäaikainen toimitusjohtaja, Pirkko Molkentin-Matilainen, jäi eläkkeelle ja Antti Lindqvist aloitti PI:n toimitusjohtajana 1.9.2016. Vuoden viimeisinä päivinä yhdistyksen nimi muuttui virallisesti Paperi-insinöörit ry:stä Puunjalostusinsinöörit ry:ksi. Nimenvaihdoksen siivittämänä visuaalinen ilme ja verkkosivut uudistettiin myös. Uudistusten lisäksi toteutettiin perinteikkäitä projekteja, kuten lukiolaiskampanja, mentorointi ja kansainväliset harjoitteluvaihdot ja osallistuttiin useaan kansainväliseen messutapahtumaan. Stipendejä jaettiin 106 000 euron arvosta vuoden 2016 aikana.

Ennätysmäärä uusia jäseniä mukaan

Vuosikokouksessa hyväksyttiin ennätyksellisen paljon uusia jäseniä: 27 uutta vuosijäsentä, 65 opiskelijajäsentä ja 4 toiminimijäsentä. Kiitos kuuluukin kaikille suosittelijoille!  Kevätseminaariin panoksensa antoi 9 alan huippupuhujaa, mikä houkuttelikin paikalle jopa 240 osallistujaa. Tervetuloa mukaan PI:n tapahtumiin loppukeväästä ja alkukesästä niin uudet kuin vanhatkin jäsenet!

Seminaarin esiintyjäkaarti oli kattava:

  • Vesa Vihriälä, toimitusjohtaja, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos
  • Outi Juntti, Senior Principal, Pöyry Management Consulting
  • Ari Saarnio, projektijohtaja, Stora Enso
  • Markku Hämäläinen, toimitusjohtaja, Kotkamills
  • Ilkka Hämälä, toimitusjohtaja, Metsä Fibre
  • Jyrki Ovaska, teknologiajohtaja, UPM
  • Lotta Forssell, markkinointijohtaja, Pulp and Energy, Valmet
  • Timo Piilonen, projektijohtaja, Finnpulp
  • Katja Metsäranta, tuotantopäällikkö, Sappi

Esitysmateriaalit löytyvät jäsensivuilta.