Teollisuusneuvos Jori Pesonen IN MEMORIAM

30.3.2020

Teollisuusneuvos, PI:n kunniajäsen
JORI PESONEN 1925-2020

 

Suomalaisen paperikoneteollisuuden menestyksen tekijä

Teollisuusneuvos Jori Pesonen syntyi 21. elokuuta 1925 Tampereella. Hän menehtyi Espoossa 14. maaliskuuta 2020. Pesonen teki poikkeuksellisen kansainvälisen ja menestyksekkään uran metsä- ja metalliteollisuuden palveluksessa. Hänellä oli loppuun asti kirkas ajatus ja loppumaton tiedonjano paperiteollisuuden asioita ja yhteiskunnallisia kysymyksiä kohtaan.

Pesonen palveli 18-vuotiaana Laguksen panssaridivisioonassa Kannaksella. Sodan jälkeen hän opiskeli paperitekniikkaa ja valmistui diplomi-insinööriksi 1951 Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta.  Teekkarikylä oli tuolloin vasta rakenteilla. Pesonen muisteli teekkarina kuljettaneensa punaisia tiiliä pommitetun Neuvostoliiton suurlähetystön raunioilta Otaniemen rakennustöihin.

Jämsän Kaipolassa hän tapasi hammaslääkärivaimonsa Riitan. Avioliitto kesti 62 vuotta. Kolmilapsinen perhe vietti paljon aikaa yhdessä. Työn ja ahkeruuden merkitys opetettiin seuraavalle polvelle yhdessä tehden. Talviurheilu, veneily ja teatteriretket kuuluivat elämään.

Kansainvälisyys leimasi Pesosen uraa kautta linjan. Aluksi Pesonen työskenteli tuotanto- ja tutkimusinsinöörinä Ruotsissa ja Kanadassa. Vuonna 1954 Pesonen palasi Suomeen rakentamaan UPM Kaipolan sanomalehtipaperitehdasta. 1950-luvun lopulla Pesonen siirtyi rakentamaan sanomalehtipaperitehdasta lähelle Triesteä Pohjois-Italiassa.

Italiasta matka vei pohjoiseen, Kajaaniin, jossa Pesonen työskenteli 14 vuotta Kajaani Oy:n teknisenä johtajana ja tehtaanjohtajana. Tuona aikana Kajaaniin rakennettiin kaksi nykyaikaista paperikonetta.

Vuonna 1974 hän siirtyi Valmetin Rautpohjan tehtaiden johtajaksi Jyväskylään. Hän eteni eri tehtävien kautta Valmet Paperikoneet Oy:n toimitusjohtajaksi 1987 ja jäi eläkkeelle 1990.

Noina vuosina Valmet kehittyi keskisuuresta suomalaisyrityksestä yhdeksi maailman johtavista paperikoneita valmistavista teknologiayhtiöistä ja toimitti asiakkaille 97 uutta paperikonetta ja uudisti 76 konetta ympäri maailmaa. Vuonna 1988 Valmet Paperikoneet Oy sai Tasavallan Presidentin vientipalkinnon.

Työssään Pesonen nautti kansainvälisyydestä ja korosti aina asiakkaiden merkitystä yhtiön menestyksessä. Hän oli kaikissa tilanteissa asialähtöinen ja tuloshakuinen. Hän oli esimerkillisen ahkera ja erittäin vaativa niin itselleen kuin alaisilleen.  

Pesonen on yksi harvoja suomalaisia, jotka on valittu yhdysvaltalaisen paperiteknologiayhdistyksen TAPPIn kunniajäseneksi. Hän toimi Suomen paperi-insinööriyhdistyksen puheenjohtajana ja oli aktiivinen sen sisarorganisaatioissa Saksassa, Isossa-Britanniassa ja Kanadassa.

Kansainvälisen liiketoiminnan vilskeestä hän irrottautui rauhoittumaan Muuramen mökilleen hyötyliikunnan pariin.

Viimeiset vuotensa hän vietti Espoossa ollen aktiivinen jäsen kilta- ja yhdistystoiminnassa.  Lehtien lukeminen oli Pesoselle kaikki kaikessa ja seuraava sukupolvi saikin alleviivattuja artikkeleita luettavakseen lähes viikoittain. Vanhimman poikansa Walterin menehtyminen ja lopulta puolisonsa Riitan poismeno muuttivat häntä; voimat alkoivat ehtyä, vaikka kiinnostus ympäröivään maailmaan jatkui loppuun asti.

Jori Pesosta jäävät kaipaamaan lapset Jussi ja Eeva puolisoineen, lastenlapset, lastenlastenlapset ja lukuisat ystävät ja kollegat ympäri maailman.

Jussi Pesonen
Kirjoittaja on Jori Pesosen poika