Metsäjätit ja start up -yritykset kohtaavat PulPaperin kansainvälisessä tunnelmassa

15.5.2018

PulPaper, PacTec ja Wood&Bioenergy muodostavat metsäteollisuuden kansainvälisen tapahtumakokonaisuuden, joka koostuu näyttelystä ja laajasta ohjelmasta. Tapahtumassa kohtaavat noin 500 yritystä metsäteollisuuden jättiläisistä pieniin start up -yrityksiin. Messupäiviin kuuluu myös runsaasti ohjelmaa kolmessa eri seminaarissa ja kolmella tietoiskulavalla. Yhteensä tapahtumissa kuullaan noin 100 asiantuntijaa.

PulPaperin ympärille koottu metsäteollisuuden tapahtumakokonaisuus kiinnostaa myös kansainvälisesti. Kansainvälisiä yrityksiä on mukana yli 20 eri maasta yhteensä lähes 130. Kaukaisimmat seminaarien esiintyjät tulevat Pohjois-Amerikasta ja Japanista, ja myös kävijöitä on tulossa eri maanosista. Lisäksi messuille kokoontuu runsaasti ulkomaisia median edustajia.

Start up:it tarjovat apua digiloikkaan ja kiertotalouden haasteisiin

Messuilla on mukana 25 start up -yritystä, jotka ovat kehittäneet ratkaisuja muun muassa kiertotalouden ongelmiin ja digiloikan vaatimuksiin. Start up -yrityksillä on innovaatioita muun muassa biotuhkan kierrätykseen ja puun käyttöön monien erilaisten tuotteiden valmistuksessa. Lisäksi yritykset ovat kehittäneet työkaluja teollisen internetin ja tiedon tehokkaampaan hyödyntämiseen, strategisen päätöksenteon tukemiseen tekoälyn avulla sekä lisätyn todellisuuden eli AR:n tarjoamiin mahdollisuuksiin pakkausteollisuudessa asiakasuskollisuuden kasvattamiseksi.

Tietoiskuista pikakatsaus alan uutuuksiin

PulPaperin näyttelyalueella Future Squarella on maksutonta tietoiskuohjelmaa, joka on teemoitettu messupäivien mukaan. Tiistaina on yritysten lyhyitä infoja uutuustuotteista ja -palveluista. Keskiviikko on varattu metsäyhtiöiden puheenvuoroille ja torstaina on ohjelmaa alan opiskelijoille.

Metsäyritykset tuovat paikalle omia johtajiaan, jotka kertovat muun muassa innovaatioista, vastuullisuudesta ja pakkausteollisuuden uusista mahdollisuuksista. Biojalostamo-osaston johtaja Timo Heikka avaa Stora Enson viimeaikaisia investointeja. Vastuullisuudesta ja kiertotaloudesta puhuvat Metsä Fibren liiketoiminnan kehittämisjohtaja Kaija Pehu-Lehtonen sekä Kotkamillsin Barrier Boards toimialajohtaja Saila Kettunen. Sappi Europen johtaja Berry Wiersum kertoo, miten innovaatiot on otettu osaksi yrityksen toimintaa. Lisäksi ohjelmissa pohditaan pakkausalan tulevaisuutta uusien materiaalien ja digitaalisuuden kautta.

Opiskelijat pitchaavat omia ideoitaan ohjelmalavalla

Metsäteollisuuden korkeakouluopiskelijoille tarkoitetun innovaatiokilpailun semifinalistit pääsevät Future Squaren lavalle pitchaamaan omia töitään torstaina. ”Wood U Make It Happen?” -innovaatiokilpailussa etsitään parhaita ideoita, joissa on uusia avauksia metsäteollisuuden haasteisiin sekä yleisiin megatrendeihin, kuten väestönkasvuun ja ympäristöhaasteisiin.

Pitchauksien perusteella kilpailun tuomaristo valitsee finalistit. Tuomaristo koostuu biotalouden huippuasiantuntijoista ja juryn puheenjohtajana toimii Maija Itkonen, Gold&Green Foodsin perustaja. Kilpailun ensimmäinen palkinto on 10 000 euroa, toinen 5 000 euroa ja kolmas sija 3 000 euroa. Voittajat julkistetaan loppuvuodesta Metsäteollisuus ry:n 100-vuotisjuhlassa.

- Kilpailun semifinalistit edustavat kattavasti eri korkeakouluja ympäri Suomen sekä monia eri näkökulmia, palveluista metsänkasvatukseen sekä puun aivan eri osista tehtyihin materiaaleihin. Tämä korostaa monipuolista innovaatioiden kirjoa ja toisaalta inspiroivia mahdollisuuksia, mitä puun eri käyttömuodot tarjoavat, sanoo tuomariston puheenjohtaja Maija Itkonen.

Metsäteollisuutta monipuolisesti käsittelevät tapahtumat PulPaper, PacTec ja Wood & Bioenergy järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 29.–31.5.2018. PulPaper on kansainvälinen metsäteollisuuden tapahtuma, johon kuuluvat näyttely, seminaarit ja muu ohjelma, iltaohjelma ja vierailut suomalaisille tehtaille.

Tapahtuman yhteydessä järjestettäviä maksullisia ohjelmia ovat PulPaper Conference (30.–31.5.), Business Forum (29.5.) ja 3D Printing of Biomaterials (29.5.) sekä alan ammattilaiset kokoava iltajuhla (30.5.) Näyttelyalueella on päivittäin maksuttomia tietoiskuja. Vierailut Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaalle ja Kotkamillsin kartonkitehtaalle järjestetään 31.5.–1.6.

www.pulpaper.fi #pulpaper2018