Syysseminaarin 2023 puhujat

30.10.2023

Syysseminaarin mielenkiintoisista ja ajankohtaisista puheenvuoroista vastaavat:

Pasi Kuoppamäki, pääekonomisti, Danske Bank Suomi

Pasi Kuoppamäki on Suomen Danske Bankin pääekonomisti. Hän on työskennellyt pankissa vuodesta 2000 sekä ekonomistina että sijoittajaviestintään ja riskienhallintaan liittyvissä tehtävissä. Koulutukseltaan Kuoppamäki on KTM Helsingin kauppakorkeakoulusta. Urallaan Kuoppamäki on työskennellyt myös tutkijana Etlassa ja Suomen Pankissa.

 

Eeva Punta, Bioeconomy Lead, Sweco Finland Oy

Eeva Punta toimii Biotalouden johtajana Swecolla, missä hän on työskennellyt vuodesta 2019 lähtien myytyään yrityksensä Linnunmaa Oy:n Swecolle. Hän vastaa biotalouteen ja biodiversiteettiin liittyvien palveluiden kehittämisestä ja myynnistä. Ennen konsultiksi ryhtymistä hän oli Stora Ensossa monenlaisissa tehtävissä pääasiassa selluliiketoimintaan liittyen. Koulutustaustaa hänellä on luonnontieteistä ja kauppatieteistä toksikologian ollessa erityisenä mielenkiinnonkohteena.
 

Kai Mykkänen, ympäristö ja ilmasto ministeri, Valtioneuvosto

Kai Mykkänen on järkiperäinen idealisti ja sinivihreä uudistaja, joka tuntee myös yritysmaailman. Hän on sisäministerin sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministerin tehtävissään vastannut kokoomuksen energiapolitiikasta edellisen hallituksen aikana. Tällä hetkellä Kai Mykkänen toimii Petteri Orpon hallituksessa ympäristö- ja ilmastoministerinä 20.6.2023 alkaen. Tätä ennen hän oli kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja.
 

Paula Lehtomäki, toimitusjohtaja, Metsäteollisuus ry

Paula Lehtomäki on metsäteollisuuden etujärjestön Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja, entinen keskustan kansanedustaja, ministeri ja poliitikko. Hän on toiminut keskustan varapuheenjohtajana, valtiosihteerinä sekä Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteerinä. Lehtomäki on koulutukseltaan valtiotieteen kandidaatti ja kauppatieteiden maisteri.
 


 

Olli-Pekka Kuusela, (Ph.D., dosentti), ETLA

Ennen Etlaan siirtymistä hän työskenteli metsäekonomian apulaisprofessorina Yhdysvalloissa, Oregonin osavaltion yliopistossa, missä hänen tutkimusaiheensa käsittelivät mm. metsäpaloriskien taloudellista analyysia.

Etlassa Kuusela on osallistunut useaan vihreän siirtymän vaikutuksia luotaavaan tutkimushankkeeseen, esimerkiksi liittyen siirtymän työmarkkina- ja osaamisvaikutuksiin. Muissa hankkeissa Kuusela tutkinut mm. vihreän siirtymän investointitarpeita ja talouden rakennemuutosta.
 

Martti Savelainen, tehtaanjohtaja, SAPPI Europe, Kirkniemen tehdas

Martti Savelainen on Sappi Kirkniemen tehtaanjohtaja. Hän on toiminut johtotehtävissä suomalaisessa metsäteollisuudessa vuodesta 1999 mm. Äänekosken paperitehtaan ja Kankaan paperitehtaan johtajana sekä M-real Publishing -liiketoiminta-alueen teknologiajohtajana. Martti Savelaisella on ollut useita luottamustehtäviä. Hän on Metsäteollisuus ry:n, Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisön, Suur-Seudun Osuuskaupan ja Palloilu Säätiön / Eerikkilän urheiluopiston hallituksen jäsen. Lisäksi vuosina 2011 - 2015 hän toimi Puunjalostusinsinöörit ry:n hallituksen puheenjohtajana. Koulutukseltaan Martti Savelainen on diplomi-insinööri.

 

Juha Lehtonen, tutkimus professori, VTT

”Tekniikan tohtori Juha Lehtonen toimii VTT:n tutkimusprofessorina alanaan kestävät katalyyttiset ja kemialliset konversioprosessit. Hänellä lähes 15 vuoden kokemus asiantuntija- ja johtotehtävistä öljynjalostus- ja kemianteollisuudessa. Ennen siirtymistään tutkimusprofessoriksi VTT:lle hän toimi Aalto-yliopistossa teknillisen kemian professorina. Lehtosen tutkimus keskittyy tuotantoprosesseihin, joilla biomassasta ja hiilidioksidista tuotetaan kestävästi polttoaineita kemikaaleja ja polymeerejä. Työuransa aika hän on osallistunut useamman uuden ison mittakaavan prosessiteknologian kaupallistamiseen.”
 

Jaakko Loikkanen, toimittaja, MTV3

Jaakko Loikkanen on toimittaja ja uutisankkuri MTV Uutisissa. Uutistyön ohella hän juontaa omaa ajankohtaisohjelmaansa MTV3-kanavalla. Jaakko on suorien lähetysten ja muun muassa vaalitenttien konkari ja osaa luoda rennon mutta varman tunnelman erilaisiin puhe- ja keskustelutilaisuuksiin. Työkseen yhteiskunnallisia asioita seuraavana Jaakko on aina kartalla ajankohtaisista puheenaiheista ja pystyy ottamaan nopeasti haltuunsa suuriakin asiakokonaisuuksia.

 

Tutustu PI:n syysseminaarin ohjelmaan ja lue lisää tästä