1.5. Hakkujen kehitys

28. March 2009

Kirjoittaja: Jaakko A. Palsanen
Companies: Kone, Rauma-Repola

1.5. Hakkujen kehitys

Suomessa on tutkittu hakkeen laadun merkitystä sellun laadun kehittämiseksi hyvin tuloksin. Tähän liittyen Suomessa on kehitetty parannettuja hakkukonstruktioita, joissa puun asentoa hakun terään nähden on muutettu vinoksi ja täten on hakkeen laatua saatu parannettua.

Selluhakkeen osalta Suomessa tutkittiin hakkeen palakoon ja muodon vaikutusta sellun laatuun. Tämä johti myös hakkureiden tekniseen kehitykseen sekä Kone Woodin että Rauma-Repolan puitteissa. Tuloksena oli vinoterähakku, jossa puu syötettiin vinossa asennossa hakun terään nähden ja näin päästiin parantamaan hakkeen ja sellun laatua. Seuraava kehitysvaihe oli vaakasyöttöinen hakku, jossa itse hakku oli kallistettu. Lisäksi siirryttiin alta ruuvilla purkavaan hakkuun ja poistettiin pneumaattinen hakkeen puhallus kasalle.

Kehitystyötä on ilmeisesti tehty sekä Kone Oy:n että Rauma-Repola Oy:n toimesta. Voisiko joku kertoa näistä innovaatioista enemmän?