9.10. Vanilliini

11. March 2013

Kirjoittaja: Heikki Ahonen
Companies:  Rhone-Poulenc, Yhtyneet Paperitehtaat
People:  Aarno Klemola, Annikki Heikurinen, Heikki Ahonen, Tom Granroth

9.10. Vanilliini

Vanilliinia sellutehtaan jäteliemestä

Heikki Ahonen, HJA- engineering Oy

Vuosina 1974–77 Yhtyneillä Paperitehtailla suunniteltiin vanilliinin tuotannon aloittamista Valkeakoskella. Tavoitteena oli tuottaa 1200 tonnin ruokateollisuudelle.

Vanilliinia oli tarkoitus valmistaa sulfiittijäteliemestä hapettamalla sitä ilmalla alkalisissa olosuhteissa. Aarno Klemola, Heikki Ahonen, Annikki Heikkurinen ja Tom Granroth kehittivät prosessia niin, että saatiin valmistetuksi noin 100 kg puhdasta vanilliinia Borregaardin pilotlaitoksella Norjassa. Vanilliini erotettiin tolueeniuutolla natriumbisulfitti- jäteliemestä, tislattiin vakuumissa ja kiteytettiin vedestä ja/tai butanolista. Erilaisia hapetusmenetelmiä kokeiltiin käyttämällä katalyyttinä muun muassa antrakinonia. Tällöin saanto saatiin nousemaan 10,9 prosenttiin jäteliemen kuivapainosta, kun se ilman AQ katalyyttiä olisi ollut vain 5,7 % samassa ajassa. Tälle saatiin patentti (SF 58907 H. Ahonen ja A. Heikkurinen). Vanilliinin valmistusta tutkittiin myös sulfaattijäteliemestä. Siitä muodostuu yhtä paljon asetovanilliinia kuin vanilliiniakin. Ultrasuodastustakin vanilliinin valmistuksen yhteydessä tutkittiin. (Annikki Heikkurisen DI-työ 1977)

Projektista luovuttiin aivan viime hetkellä, kun Rhone-Poulanc Ranskassa ilmoitti suuresta vanilliiniprojektistaan, jossa vanilliinia valmistettiin guajakolista.