Moin aus Dörpen!

25.9.2018

Nanna Koivula oli kesällä 2018 UPM Trainee -ohjelman kautta työharjoittelussa Saksassa. 

Kesän tavoitteeni oli oppia lisää UPM:stä ja saksalaisesta kulttuurista sekä parantaa saksan kielitaitoani.

Työpaikkani oli UPM:n Nordlandin tehtaalla Dörpenissä ja asuin tilavassa asunnossa Papenburgissa n. 15km:n päässä tehtaalta. Papenburg on pieni ja kaunis kaupunki, joka tunnetaan parhaiten Meyer Werft -telakastaan. Suomalaiset ovat tuttu näky Papenburgissa, useimmiten vierailemassa juuri Nordlandissa tai telakalla. Papenburgin keskustan läpi kulkevat kanaalit ja niissä olevat historialliset laivat luovat oman merihenkisen tunnelmansa kaupunkiin. Papenburgissa oli myös paljon erilaisia festivaaleja, joissa esiintyi paikallisia bändejä ja myytiin saksalaista ruokaa ja juomaa.

Saavuin Saksaan lautalla ja ajoin Travemünden satamasta Papenburgiin. Auto olikin alueella hyödyllinen ja pääsin vierailemaan mahtavissa paikoissa kesän aikana, kuten läheisissä saksalaisissa kaupungeissa, Bremenissä ja Oldenburgissa, sekä Hollannin puolella Bourtange-linnoituksessa. Oman jännityksensä ajamiseen toivat vauhdikkaat Autobahnit, joilla olin selkeästi hitain kuski.

Saksassa tunnelma oli heti alusta asti kotoisa, sillä ihmiset huomioivat ja tervehtivät toisiaan paljon. Tällä alueella yleinen tervehdys on ”Moin”, jota käytetään päivän kaikkina aikoina. Ruoka-aikoina tervehdyksenä käytetään yleisesti sanaa ”Mahlzeit”, jota käytetään tervehdyksenä ruokalan ulkopuolellakin, esim. toimistossa. Lisäksi kuntosalilla toisilleen tuntemattomat ihmiset tervehtivät pukuhuoneeseen saapuessaan ja sieltä lähtiessään. Täällä ihmisten lähestyminen on siis yleisesti helppoa.

Töissä minut otettiin hyvin vastaan ja työkaverini olivat vieraanvaraisia ja huolehtivaisia. Koska sunnuntaisin kaupat ovat Papenburgissa kiinni, lupasi pomoni käydä ruokaostoksilla ennen saapumistani. Sain tehtaalta pyörän lainaan ja pyörä olikin hyödyllinen, sillä kotoani keskustaan ja lähimpään kauppaan oli jokunen kilometri. Pomoni myös neuvotteli minulle edullisen salikortin, joten vapaa-aika vierähti enimmäkseen salilla. Lisäksi kävin myös pomoni vetämässä kuorossa kerran viikossa. Kesän lopuksi menimme työporukan kanssa syömään läheiseen idylliseen ravintolaan Hollannin puolelle. Hollannin rajalle on Papenburgista vain kymmenisen kilometriä.

Työni Nordlandissa liittyi hyvien tuotantotapojen mukaiseen toimintaan (Good Manufacturing Practice, GMP) elintarvikemateriaalien valmistuksessa. Tehtäväni oli analysoida tuotannon erilaisia riskejä, jotka voisivat vaikuttaa lopputuotteen laatuun. Opin paljon Nordlandin tehtaasta ja olin yhteydessä moniin eri osastoihin aina hankinnasta ja tuotannosta logistiikkaan ja asiakaspalautuksiin. Harjoitteluni aikana vieralin myös UPM:n Kymin tehtaalla Kouvolassa ymmärtääkseni, miten heidän prosessinsa toimivat elintarvikemateriaalien valmistuksessa. Harjoittelun lopuksi pidin esitelmän tuloksistani.

Kesän lopulla saksan taitoni olivat kehittyneet, olin saanut itsevarmuutta, tutustunut mahtaviin ihmisiin ja päässyt oppimaan lisää paperin valmistuksesta. Kesä Saksassa oli erittäin kokemusrikas ja lähden täältä monta ihanaa muistoa rikkaampana.

Grüße, Nanna

Kirjoittaja

Nanna Koivula, Opiskelija, Aalto-yliopisto