Nuorissa on tulevaisuus

15.3.2020

Kalle Rasinmäellä on kiireinen vuosi takanaan. Kaikki alkoi, kun ÅF teki julkisen ostotarjouksen Pöyryn osakkeista, ja osakkaat olivat valmiita tarttumaan tarjoukseen.

”Siitä alkoi sisäinen prosessi, jossa alettiin suunnitella integraatiota viiden divisioonan pohjalta. Samalla Suomessa on tehty omaa integraatiota: vaikka ÅF osti Pöyryn, täällä Suomessa oli helpompaa tehdä niin päin, että Pöyry ostikin pienemmän ÅF-Consult Oy:n liiketoiminnan.”   

Kahden eri yrityksen järjestelmien, toimintatapojen ja koko yrityskulttuurin yhdistäminen on aina voimainkoetus. Tässä tapauksessa yhdistettiin lisäksi ruotsalaislähtöinen ja suomalaislähtöinen yritys.

”Suomessa henkilöstölle on merkitystä sillä, ettei enää ollakaan suomalaisessa yrityksessä töissä. Globaalisti ajatellen tällä ei ole suurempaa merkitystä, sillä esimerkiksi aasialaisille ei ole väliä, onko emoyhtiö suomalainen vai ruotsalainen.”

Suurimmat erot yritysten välillä löytyivät toimintaympäristöstä: ÅF on kasvanut vahvasti Pohjoismaissa, ja Pöyry on ollut pitkään maailmalla. Molemmat olivat kuitenkin projekteja tekeviä insinööritaloja ja tärkeintä oli, että asiakkaille tehtävät projektit jatkuivat, kuten ennenkin.

”Mielestäni onnistuimme siinä todella hienosti. Saimme hyvin aikaisessa vaiheessa ihmiset ymmärtämään, ettei työpaikkojen puolesta tarvinnut pelätä. Tarkoitushan ei ollut vähentää henkilöstöä tai karsia liiketoimintoja.”  

Paikkoja opiskelijoille

Kalle Rasinmäelle kuuluu liiketoimintavastuu prosessiteollisuuden Suomen ja Aasian liiketoiminnoista, ja Suomen maajohtajana hän vastaa siitä, että liiketoiminnalla on täällä edellytykset kasvaa.

Maaorganisaatio toimii alustamaisesti ja vastaa kaikille liiketoiminnoille yhteisistä paikallisista toiminnoista, kuten henkilöstöhallinnosta. Liiketoiminnat raportoivat omaa globaalia polkuaan pitkin emoyhtiölle.

”Henkilöstöhallinto on yksi maajohtajalle kuuluvista tärkeistä asioista. Tähän kuuluu myös huolehtia työnantajamielikuvasta – on tärkeää, että yhtiö tunnetaan myös sen ulkopuolella.”

Yhtiössä onkin käynnistetty Stars-ohjelma. Sen avulla on tarkoitus tehdä yhtiötä tunnetuksi tuleville diplomi-insinööreille ja konsulteille jo opiskeluvaiheessa.

”Suomen nuorissa on tulevaisuus. Teemme paljon töitä suoraan opiskelijajärjestöjen kanssa, ja meillä on yhteistyösopimukset alan yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa.”

Opiskelijoille on tarjolla harjoittelupaikkoja, mahdollisuuksia työskennellä jo opintojen ohessa, kesätöitä, diplomityöpaikkoja ja myös työpaikkoja valmistumisen jälkeen. Vuosittain töissä on useita kymmeniä opiskelijoita.

”Diplomityö on aika hyvä testi. Siitä näkee, miten opiskelija suoriutuu itsenäisestä projektista.”

Vaikka Rasinmäen mielestä prosessitekniikan koulutus on Suomessa laadukasta, lopulta asenne ratkaisee.

”Koulutus antaa kyvyn omaksua ja selvittää asioita. Sillä, että haluaa tehdä ja selvittää, pääsee jo pitkälle.”

Paluumuuttaja

Kalle Rasinmäki tuli itsekin Pöyrylle tekemään paperitekniikan diplomityötään ja jäi töihin yhdeksäksi vuodeksi.

”Aloitin paperintekemisen ytimessä prosessi-insinöörinä, ja työura kehittyi pikku hiljaa.  Projektipäällikön työssä oli jo enemmän johtamista, mutta koska mielestäni myynti on liiketoiminnan perusta, halusin oppia siitä enemmän. Siksi hakeuduin konepajateollisuuteen Vaahto Groupin yhden tytäryhtiön myyntijohtajaksi.”

Vaahto Groupissa Rasinmäki teki erilaisia tehtäviä edeten liiketoimintajohtajaksi. Vaahto Groupin loppuvaiheessa hän oli toimitusjohtaja.

”Se oli varsin opettavainen kokemus. Siinä tehtiin omistusjärjestely ja sain olla mukana tekemässä liiketoimintajärjestelyjä ja neuvottelemassa rahoittajien kanssa. Kun prosessi saatiin valmiiksi, palasin Pöyryn palvelukseen.”

Viiden vuoden jälkeen tuttuun taloon oli edelleen helppo palata.

”Tämä on hieno asiantuntijaorganisaatio, jossa työntekijät lähtökohtaisesti tietävät enemmän kuin johto. Se tuo tietysti omat haasteensa johtamiseen, joka kyllä onnistuu, kun vain pitää huolta, että ihmiset ymmärtävät sen logiikan, minkä takia jotain ollaan tekemässä.”

ÅF + Pöyry = AFRY

  • ÅF ja Pöyry yhdistyivät helmikuussa 2019.
  • Marraskuusta 2019 lähtien yhtiö on toiminut yhteisen AFRY-brändin alla, vaikka emoyhtiön virallinen nimi onkin yhä ÅF Pöyry AB.
  • Suomessa Pöyry Finland Oy muutti nimensä AFRY Finland Oy:ksi tämän vuoden alussa.
  • Henkilöstöä on 17 000 ympäri maailman. Suomessa AFRY:n palveluksessa on noin 2 000 asiantuntijaa yhteensä 23 paikkakunnalla.
  • AFRY on globaali suunnittelu- ja konsultointiyhtiö, jolla on toimistoja 50 maassa ja projekteja 100 maassa.
  • Se tukee asiakkaitaan digitalisaation ja kestävän kehityksen ratkaisujen edistämisessä energia-, infra- ja teollisuussektoreilla.
  • Ratkaisut antavat vastauksia globaaleihin megatrendeihin, kuten teollisuuden digitalisaatioon, energiamarkkinoiden murrokseen, biotalouteen ja kaupungistumiseen.

Teksti Katariina Krabbe
Kuva Sampo Korhonen

Teksti on alunperin julkaistu Paperi ja Puu -lehdessä: www.paperijapuu.fi

 

Tilaa ilmainen näytenumero Paperi ja Puu -lehdestä!

Huom: toimitamme ilmaisia näytenumeroita vain suomalaisiin osoitteisiin.

Lomaketta ei löytynyt

PI:n ja Paperi & Puun -tietosuojaseloste

Kirjoittaja

Kalle Rasinmäki, Toimitusjohtaja, AFRY Suomi

Rasinmäki työskenteli Pöyryllä vuosina 2002–2011 paperiteollisuuden suunnittelu- ja projektinhallintatehtävissä ja toimi sen jälkeen mm. Plc Uutechnic Oyj:n toimitusjohtajana. Rasinmäki palasi Pöyrylle viiden vuoden tauon jälkeen vuonna 2016, minkä jälkeen hän on johtanut Pöyryn Teollisuus-liiketoimintaryhmän Suomen toimintoja. ARFYn Suomen maajohtajaksi Rasinmäki nimettiin kesäkuussa 2019 ja hän johtaa myös yhtiön Prosessiteollisuus-divisioonan yksiköitä Suomessa ja Aasiassa. Rasinmäki on koulutukseltaan paperitekniikan diplomi-insinööri.