Korkean lisäarvon biotuotteet – tässähän niitä, olkaa hyvä!

9.4.2019

Hyvinvoiva ja menestyvä metsäala on lähtökohta uusien biotuotteiden kehittämiseen ja investointeihin. Vaikka biotuotteet ovat monelle alalla toimivalle tuttu juttu, suurelle osalle suomalaisista ja eurooppalaisista biotuotteet ovat jotakin uutta ja kiinnostavaa. Uusi puu -hanke tekee jalkatyötä suomalaisen biotuoteosaamisen tunnettuuden ja kestävän tulevaisuuden eteen ja esittelee sitä mihin puu pystyy!

Ilmasto, biotuotteet ja metsä puhuttavat päivittäin - elämme herkullista vaalikevättä Suomessa ja Euroopassa. Puhutaan ilmastovaaleista ja suomalainen metsäteollisuus liittyy teemaan tietenkin niin kestävän puunkäytön, pitkälti uusiutuvaan energiaan perustuvan tuotannon kuin fossiilisia raaka-aineita korvaavien tuotteiden kautta.

Kestävyys- ja talouskeskusteluissa nousee usein esiin kysymys biotuotteista. ”Mitä metsäteollisuuden korkean lisäarvon biotuotteet ovat? Milloin tutkimus- ja kehitystyö kantaa hedelmää ja uusia tuotteita tulee markkinoille”, kysellään.

Yli 20 suomalaisen yrityksen ja organisaation Uusi puu -hanke vastaa tähän kysymykseen ja esittelee, mihin puu pystyy. Näytämme päättäjille ja medialle suomalaisen biotalouden monipuolisuutta konkreettisten tuotteiden kautta. Kestävää kehitystä tavoittelevassa ajassa tälle on tilausta. On tärkeää kertoa ja näyttää, että vahvoja ja fiksuja biotuotteita on arjessamme jo valtavasti ja uusia tulee markkinoille koko ajan, mikä on alan toimijoiden ja eri tahojen pitkäjänteisen tutkimus- ja yhteistyön ansiota. Hyvinvoiva ja menestyvä metsäala on lähtökohta myös uusien biotuotteiden kehittämiseen ja investointeihin.

Uusi puu -hanke starttasi vuonna 2013. Kuluneen kuuden vuoden aikana olemme tavanneet satamäärin suomalaisia kansanedustajia, Euroopan parlamentin jäseniä, virkamiehiä, muita päättäjiä ja tietenkin median edustajia. Maailman megatrendeistä tietoisia päättäjiä kiinnostaa biotuotteidemme globaali markkina ja että puupohjaiset tuotteemme korvaavat fossiilisten raaka-aineiden käyttöä. Biotuotteita maailman arkeen – sen esitteleminen onkin yksi hankkeemme ehdottomista vahvuuksista. Kaikkia tapaamiamme ihmisiä yhdistää lopulta se, että he ovat myös kuluttajia, jotka haluavat tehdä vastuullisia valintoja arjessaan - ja siksi myös päätöksissään.

Viestille on tilausta: vaikka biotuotteet ovat monelle alalla toimivalle tuttu juttu, suurelle osalle suomalaisista ja eurooppalaisista biotuotteet ovat jotain uutta ja kiinnostavaa. Näyttelyssämme on esillä kymmeniä erilaisia puupohjaisia biotuotteita lääketieteen sovelluksista leninkeihin ja lavuaareihin erilaisia pakkaamisen ja arjen ratkaisuita unohtamatta.

”Onko tämä ihan oikeasti tehty puusta”, kysyy kansanedustaja tunnustellessaan havusellusta tehtyä huivia. ”Niin, tämä puukomposiitista tehty lavuaarihan korvaa louhittujen raaka-aineiden käyttöä”, pohtii europarlamentaarikko Brysselissä. Yksi yleisimmistä ja mielestäni hankkeen kannalta arvokkaimmista kommenteista on tämä: ”En ole tiennyt, että suomalaisia puupohjaisia biotuotteita on markkinoilla jo näin laajasti ja että uusia kehitetään koko ajan. Alalla on näemmä tosi paljon erilaisia toimijoita – niin pieniä kuin isoja.” Kerromme tietysti mielellämme lisää.

Blogin kirjoitushetkellä valmistamme Uusi puu -näyttelyä matkaan kohti kansainvälistä Arktisen neuvoston kokousta Rovaniemellä. On ilo ja kunnia päästä esittelemään toukokuussa suomalaista biotuoteosaamista näin tärkeälle foorumille. Jalkatyö suomalaisen biotuoteosaamisen tunnettuuden ja kestävän tulevaisuuden eteen kannattaa.

Tervetuloa mukaan alan yhteiseen hankkeeseen!

Uusi puu -hankkeessa mukana olevat organisaatiot:

DS Smith
Huhtamaki Food Service Nordic
Jaakkoo Taara
Jospak
Kotkamills
Lumir Oy
Metsä Group
Metsähallitus
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK
Montisera 
Paperiliitto
Paptic
Pyroll
Soilfood
Stora EnsoSulapacSuomen Aaltopahviyhdistys
Suomen Kuitukierrätys
Suomen Metsäsäätiö
Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen yliopisto
Teknologian tutkimuskeskus VTT
Tetra Pak
Woodio

Kirjoittaja

Hanna Kalliomäki, Puheenjohtaja, Uusi puu -hanke

Uusi puu -hankkeen puheenjohtajan, Hanna Kalliomäen, ura puupohjaisen, kestävän biotalouden tunnettuuden edistämiseksi alkoi konsulttina, ja viimeiset kuusi vuotta hän on työskennellyt Metsä Groupin palveluksessa. Hänellä on kokemusta erilaisista kestävän kehityksen, yhteiskuntasuhteiden ja viestinnän tehtävistä. Hän on myös tutkinut vastuullisuudella saavutettavan liiketaloudellisen hyödyn mekanismeja.



Puupohjaisen biotalouden toimijoiden yhteisessä Uusi puu -hankkeessa Kalliomäki on ollut mukana sen alkuajoista lähtien. Hän on toiminut johtoryhmän jäsenenä vuodesta 2016 ja puheenjohtajaksi Kalliomäki valittiin vuoden 2019 alussa.