Uuden aikakauden kynnyksellä

24.1.2017

Onnea ja menestystä alkaneeseen vuoteen 2017, johon on ladattu kovia odotuksia muutoksesta kautta maailman.

Juuri nyt, Yhdysvallat ja koko maailma odottavat jännittyneinä millaisen muutoksen ja myllerryksen Donald Trumpin alkava presidenttikausi tuo tullessaan. Iso-Britannian Brexitin vaikutusten tulisi myös hahmottua kuluvan vuoden aikana, ja muitakin Euroopan suuntaa luotaavia tärkeitä vaaleja on tulossa, mm. Ranskassa. Lisäyllätyksiä voi olla vielä luvassa.

Poliittinen epävakaus on vahvassa kasvussa, mutta reaalitalouden puolella monet indikaattorit ovat olleet pitkästä aikaa positiivisia, eivätkä vähiten biometsäteollisuudessa. Alan investoinnit Suomessa nousivat viime vuonna jo toista vuotta peräkkäin lähelle miljardia euroa vuodessa ja metsätuotteiden viennin arvo lähentelee kaikkien aikojen huippua. Muutaman viime vuoden aikana merkittäviä investointeja on tehty niin perinteisiin tuotteisiin, etenkin kartonkiin ja selluun, mutta myös kokonaan uusiin tuotteisiin ja liiketoimintakonsepteihin, kuten uusiutuviin liikennepolttoaineisiin, biokomposiitteihin, ligniinin talteenottoon tai mikro/nanokuituihin. Suomen metsäteollisuuden kaikkien aika suurin kertainvestointi, Metsä Groupin 1,2 miljardin euron Äänekosken biotuotetehdas on starttaamassa vuoden jälkipuoliskolla, sopivasti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Tämän ohella suunnitteilla on myös koko joukko uusia biojalostamoja, joiden suunnittelun kehittymistä seuraamme mielenkiinnolla.

Toisin sanoen, biometsäteollisuudessamme on tapahtunut käänne. Perinteiset tuotteet tulevat vielä pitkään kantamaan päävastuun alamme yritysten kassavirrasta ja tuloksesta, mutta suunta on vahvasti tulevaisuudessa ja uusissa tuotteissa. Kilpailukykytekijöissä ollaan palattu perusasioihin: raaka-aineen saatavuus, kohtuuhintainen energia ja toimintaympäristön ennustettavuus ovat nostaneet Suomen biotalouden veturiksi.

Samaan aikaan myös toimialojen väliset raja-aidat ovat kaatuneet; perinteisten tuotteiden lisäksi energiantuotannolla, energiatehokkuudella ja biokemikaaleilla on kasvava merkitys arvonlisäyksessä.

Alamme uudistumisen myötä, myös perinteikäs 102-vuotias Paperi-insinöörit ry (PI) uudistuu. Viime vuotisissa vuosi- ja syyskokouksissa siunatuin päätöksin, yhdistyksen uusi nimi on jatkossa Puunjalostusinsinöörit ry (PI). Uudistetun nimen ja strategian myötä toivomme olevamme koti ja verkostoitumispaikka yhä useammalle biometsäteollisuudessa työskentelevälle ammattilaiselle ja yritykselle sekä aktiivinen yhteistyökumppani yhä laajemmalle joukolle alamme toimijoita. Tarjoamme ajantasaista tietoa, verkostoja ja tukea ammatillisen osaamisen kehittämiseen.

Seuraa PI:n sivuja ja innostu tulemaan mukaan toimintaan! Vuoden 2017 aikana tulemme tekemään joitakin asioita hieman uudella tavalla, kokeilemaan uusia toimintamuotoja ja olemaan omalta osaltamme antamassa myötätuulta nousevan biometsäteollisuutemme purjeisiin.

Kirjoittaja

Antti Lindqvist, Toimitusjohtaja, Puunjalostusinsinöörit ry

TkT Antti Lindqvist on toiminut Puunjalostusinsinöörit ry:n toimitusjohtajana vuodesta 2016 alkaen. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus metsäteollisuudesta, ja ennen PI:tä hän on toiminut alalla erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä liittyen mm. investointeihin, strategiaan ja liiketoiminnan suunnitteluun, operaatioiden kehittämiseen ja riskien hallintaan.