Ennätysmäärä stipendejä ja tunnustuspalkintoja PI:n syysseminaarissa

17.11.2023

Torstaina 16.11. järjestetyn Puunjalostusinsinöörit ry:n syysseminaarin yhteydessä jaettiin ennätysmäärä, yli 75 000 euroa stipendejä nuorille lupaaville tutkijoille ja opiskelijoille. Lisäksi myönnettiin kolme tunnustuspalkintoa alan ja yhdistyksen hyväksi tehdystä työstä.

Apurahoja nuorille talenteille

Suurimman stipendin, kokovuotiseen tutkijavaihtoon tarkoitetun 45 500 euron PI PostDoc -apurahan sai Konrad Klockars Aalto-yliopistosta. Apuraha mahdollistaa vaihdon University of Natural Resources and Life Sciences (Universität für Bodenkultur Wien, BOKU) - yliopistossa Itävallassa. Tutkimusaiheena on “Structural colorcoating from CNCs for wood”.

Lisäksi jaettiin tutkimusapurahat yhdeksälle nuorelle tutkijalle konferenssimatkoihin, tutkijavaihtoihin ulkomailla tai väitöskirjan loppuunsaattamiseen. Apurahan saivat Saara Hanhikoski, Elham Khalati, Antti Koistinen ja Roberta Texeira Polez Aalto-yliopistosta, Zonghong Lu, TapaniNick, Nizam Puthiyaveettil Azeez ja Yidong Zhang Åbo Akademista sekä Matias Lakovaara Oulun yliopistosta.

Erinomaisesta lopputyöstä jaeattavan Valmet Sustainable Pulping -tunnustuspalkinnon jakoivat Noora Raipale Aalto-yliopistosta ja Aleksi Sivonen Tampereen yliopistosta.

Keväällä 2023 ensimmäisen kerran jaetulla kannustuspalkinnolla, Puupohjaisen tulevaisuuden tekijän stipendillä palkittiin Nelli Kaskirinne ja Joonas Kovalainen Aalto-yliopistosta.

Kaikkiaan vuoden 2023 apurahojen määrä nousee yli 200 000 euron ollen kaikkien aikojen korkein vuosittainen avustussumma.

Kolme tunnustuspalkintoa pitkäaikaisista ansioista

Syysseminaarissa jaettiin yhdistyksen hallituksen myöntämät kaksi Stenbäck -plakettia ja yksi yhdistyksen ansioplaketti.

Tunnustuksena ja kiitoksena yhdistyksen ja alan hyväksi tehdystä työstä Stenbäck- plaketilla palkittiin DI Elisa Hänninen sekä DI, MBA John Lindahl. Elisa Hänninen on tehnyt merkittävän uran metsäteollisuudessa ja toiminut pitkään alan johtotehtävissä, erityisesti henkilöstöhallinnossa. Viimeisimpänä hän toimi ANDRITZ Oy:n henkilöstöjohtajana lähes 20 vuoden ajan ja on toiminut pitkään myös PI:ssä aktiivisena jäsenenä, nuorten osaajien puolestapuhujana, kannustajana, mentorina sekä luottamushenkilönä.

John Lindahl on toiminut vuosikymmenten ajan erilaisissa liiketoiminnan johtotehtävissä mm. UPM:llä, Pöyryllä (nyk. AFRY) sekä Mondilla. Hän on edelleen kysytty ja luotettu ammattilainen useiden yritysten ja säätiöiden hallituksissa. Hän on toiminut myös aktiivisesti PI:ssä, mm. yhdistyksen hallituksen jäsenenä sekä pitkään Paperi ja Puu Oy:n hallituksen puheenjohtajana.  

Yhdistyksen ansioplaketilla palkittiin TkT, professori emeritus Bruno Lönnberg, joka tehnyt pitkään työtä kemiallisen puunjalostustekniikan tutkimuksen ja opetuksen parissa. Lönnbergin keskeisiä tutkimusalueita ovat olleet mm. puun delignifiointi, mekaaninen hionta sekä eri puulajien käyttö kuituraaka-aineena, ja hän on ollut päätoimittamassa mm. Mechanical Pulping -kirjaa Papermaking Science and Technology -kirjasarjassa. Lönnberg on kansainvälisesti tunnustettu ja arvostettu mekaanisen kuidutuksen tutkija ja oppilaidensa korkeasti arvostama opettaja.

Onnittelut kaikille palkituille!

Palaa Syysseminaarin tunnelmiin ja katso tapahtuman tallenne jäsensivuilta.