ForestBioFactsin verkkoseminaarisarja alkoi

15.4.2021

Kaikki ForestBioFacts-oppimisympäristön 16 teemaa käsitellään kuukausittain järjestettävissä verkkoseminaareissa. Ensimmäinen keskittyi Natural fibre products -teemaan ja uutuuksiin alalla.

ForestBioFacts on maailman suurin biometsätalouden digitaalinen oppimisympäristö, jossa on yli 1500 artikkelia ja 300 videota. Aineisto koostuu 16 teemasta, jotka kattavat koko arvoketjun metsäpohjaisista tuotteista teknologioihin ja kestävään metsänhoitoon.

26. maaliskuuta alkoi verkkoseminaarisarja ja professori Jouni Paltakari Aalto-yliopistosta esitteli ensimmäisen teeman: Natural fibre products. Laaja alue sisältää paino- ja kirjoituspaperit, kartongit, pehmopaperit, kuitukankaat ja erikoispaperit.

Paltakari on teeman päätoimittaja ForestBioFactsissa. Hän antoi lyhyen esittelyn teemasta oppimisympäristössä. Sen lisäksi, että teemassa esitellään tärkeimpien luonnonkuitutuotteiden perusominaisuudet ja loppukäyttötavat, teema keskittyy tuotteiden taustalla oleviin keskeisiin prosesseihin, tekniikoihin ja ilmiöihin paperin ja kartongin valmistuksessa ja jalostuksesta paperinvalmistuskemiaan, fysiikkaan ja painamiseen.

”Tässä vaiheessa olemme kattaneet kaikki alueet perustiedoilla ja tietyt osat syvemmällä. Työtä jatketaan perusteellisemman ja edistyneemmän materiaalin toimittamiseksi alustalle ”, hän lupasi.

 

Ohuempi ja kevyempi

Innovaatiojohtaja Juuso Rantanen Tervakoski Oy:stä kertoi erikoispapereista sekä niiden nykyisistä ja tulevista trendeistä. Erikoispapereita tuotetaan pieninä määrinä, mutta pieninäkin osasina kokonaisuudessa ne tuottavat suurta arvoa, esimerkkinä suodatinpaperit. Usein erikoispapereita käytetään tiettyihin tarkoituksiin, ja niiltä vaaditaan ainutlaatuisia ominaisuuksia. Esimerkit vaihtelevat sähköeristepaperista biohajoaviin hampurilaiskääreisiin, kuumuutta kestäviin leivinpaperiin tai biohajoaviin paperipilleihin.

Joustaville pakkaus- ja barrier-papereille voidaan luoda useita toimintoja. Tämä voidaan saavuttaa barrier-päällystekerroksella, tai toiminnallinen kerros voidaan lisätä erillisessä muuntamisvaiheessa, kuten laminointi, vahaus tai metallointi. Joskus toiminto syntyy pohjapaperissa kemiallisella tai orgaanisella käsittelyllä.

Joustavat pakkaus- ja barrier-paperit voidaan myös luokitella niiden käyttötarkoituksen mukaan: öljy- ja rasvakestäviin papereihin, kuten leivonta- ja pergamenttipapereihin tai pikaruokapusseihin ja suojakäärepapereihin, joka on erittäin monipuolinen ryhmä. Erityiset loppukäytöt edellyttävät erilaisia ​​säilyvyysaikoja ja erilaisia ​​barrier-ominaisuuksien yhdistelmiä.

Alan suurin nykyinen trendi on kestävyys sen eri näkökohdissa, mukaan lukien muovien korvaaminen luonnonkuitutuotteilla. Alalla on myös paljon uutta lainsäädäntöä.

”Näemme tässä haasteen, koska sääntely- ja vaatimustenmukaisuuskysymykset ovat hyvin monimutkaisia. Uusien standardien nostaminen on erittäin hidas prosessi, varsinkin kun säädökset eroavat maittain”, Rantanen sanoo.

”Kaiken edellä mainitun lisäksi yleinen trendi on, että brändien omistajat ja asiakkaat siirtyvät resurssitehokkuuteen. Meidän on kehitettävä ohuempia ja kevyempiä ratkaisuja koko ajan.”

 

Tulevaisuuden päällysteet ja pinnoitukset

Vanhempi tutkija Johanna Lahti Tampereen yliopistosta esitteli yliopiston paperinjalostus- ja pakkaustekniikan tutkimusryhmän työtä, jossa otoksia ekstruusiopäällystyksestä ja monikerroksisista barrier-rakenteista, vesipohjaisista barrier-dispersiopinnoitteista sekä muista pinnoitteista ja pinnan toiminnallisuudesta.

Hän keskittyi uusiin materiaaleihin, joita kehitetään uusille pakkausratkaisuille vastaamaan alan vaatimuksia. Tämän ryhmän tutkimus keskittyy pääasiassa suulakepuristamiseen, mutta myös laminointiin ja vesipohjaiseen päällystykseen.

Tällä hetkellä fossiilipohjaisten materiaalien korvaamiseen ja kestävämpien ratkaisujen löytämiseen tehdään paljon työtä. Myös kierrätyksen painottamisen vuoksi kierrätetyn muovin käyttöä "raaka-aineena" tutkitaan laajasti.

- Uusien materiaalien kehityksessä on myös tärkeää testata ja pilotoida uusia lähestymistapoja. Tampereella meillä on hyvät mahdollisuudet testata uusia materiaaleja, yhdistelmiä ja prosesseja sekä parantaa niitä. "

Lahti antoi oivalluksia useista uusista pinnoitusmenetelmistä ja pakkausmateriaaleista.

 

Webinaaritallenne on katsottavissa PI:n jäsensivuilla ja ForestBioFactsin Webinaarit-sivulla.