Tiedon tie kuidusta biteiksi

6.4.2020

1990-luvun alussa graafisen tekniikan professori luennoi meille mustesuihkutekniikasta ja visioi, kuinka kuka tahansa voi pian kotonaan tulostaa sanomalehden itselleen räätälöidyllä sisällöllä. Sitten tuli internet. Tämän kevään poikkeusolot ovat nostaneet digitaalisen viestinnän ja sisältöjen tarpeen ja käytettävyyden ennennäkemättömään rooliin.

Kirjoittaja (toinen oik.) kesätöissä 1990 Feldmühle AG:n Düsseldorfin tehtaan PM1:n tiimissä. Maailma muutoksessa: Berliinin muuri oli murtunut, internet lymyili vielä yliopistojen verkoissa.

Enää ei informaatio riipu rasteripisteistä    

Ollessani viidennellä luokalla kävi kaksi TKK:n puunjalostajateekkaria kertomassa opinnoistaan. He asettivat piirtoheittimelle päällekkäin neljä kalvoa, joissa oli erivärisiä pisteitä. Nuo rasteripisteet muodostivat valkokankaalle taianomaisesti värikuvan.

1990-luvun alussa graafisen tekniikan professori luennoi meille mustesuihkutekniikasta ja visioi, kuinka kuka tahansa voi pian kotonaan tulostaa sanomalehden itselleen räätälöidyllä sisällöllä. Sitten tuli internet.

Lopetin paperille tulostamisen vuosituhannen lopulla tehdessäni diplomityötä hypermediasta Valmetin paperikoneiden asiakaskoulutuksessa. Nykyään työskentelen kehitysjohtajana Edita Publishing kustannusyhtiössä, jonka tuotteet elävät niin kansien välissä kuin näytöllä. Informaation kyky asettua sille tarjottuun mediaan on aina kiehtonut minua.

ForestBioFacts – Kokonaisvaltainen digitaalinen oppimisympäristö

Nyt olemme mukana rakentamassa ForestBioFacts-sivustoa, täysin virtuaalista ja laajennettua versiota Papermaking Science and Technology -kirjasarjasta. On kunnia olla viemässä suomalaista, maailman huippua edustavaa puunjalostuksen tekniikan, fysiikan ja kemian osaamista kansien välistä bittiavaruuteen.

Vaikka tietotekniikka onkin ottanut paperin paikan ensisijaisena informaation kantajana, on puupohjainen teollisuus laajentunut luovasti uusille bio- ja ympäristötekniikan, rakentamisen, prosessiautomaation, energiamuotojen ja yritystalouden alueille. ForestBioFacts -sivusto kokoaa näiden ja monien muiden aiheiden tuoreimman tietämyksen yhdenmukaisen käyttökokemuksen puitteisiin.

Tiimimme osuus työssä on ollut tarjota sivuston teknisen toteuttamisen lisäksi näkökulmia sisällön rakenteistamiseen ja pedagogiseen ilmaisuun. ForestBioFactsin lähtökohtana on kertoa puunjalostuksen tieteestä ja tekniikasta ymmärrettävästi, lähtien lopputuotteesta ja hyödyistä. Näitä mielestäni upeita tavoitteita tuetaan monimuotoisella medialla ja oppimista tukevilla tehtävillä. Tiedon etsiminen on helppoa ja nopeaa, ja digialusta mahdollistaa kokonaisuuden jatkuvan päivittämisen ja täydentämisen.

Kevään 2020 korona-viruksesta johtuvat poikkeusolot ovat nostaneet digitaalisen viestinnän ja sisältöjen tarpeen ja käytettävyyden ennennäkemättömään rooliin. ForestBioFacts -sivusto tuo metsäteollisen osaamisen ja tiedon sitä tarvitseville myös tulevaisuudessa olosuhteista riippumatta.

Tutustu digitaaliseen oppimisympäristöön, ForestBioFactsiin:

www.forestbiofacts.com 

Twitter              LinkedIn

Kirjoittaja

Kalle Huhtala, kehitysjohtaja, Edita Publishing Oy

Kallen erityisalueena on digioppimisen, median, yhteisöllisten toimintatapojen ja välineiden sekä pelillistämisen soveltaminen työelämän osaamisen kehittämisen tarpeisiin. Kallella on pitkä kokemus sisältötuotannosta sekä liiketoiminnan johtamisesta. Eniten hän nauttii uusien ratkaisujen etsimisestä ja toteuttamisesta yhdessä erilaisten asiakkaiden kanssa.