Korkeakouluopiskelijoiden innovaatiokilpailu - Wood U Innovate

24.11.2022

Löydetään yhdessä puusta ratkaisuja globaaleihin haasteisiin!

Metsäbiotalouden ja -teollisuuden uudet ideat tarjoavat ratkaisuja globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen. Puunjalostusinsinöörit ry (PI) ja Metsäteollisuus ry haluavat tukea opiskelijoita, jotka pyrkivät etsimään kestäviä ratkaisuja puusta ja näin edistämään metsäbiotalouden innovatiivisuutta.

Auta metsäteollisuutta luomaan uusiutuvia ratkaisuja! Valitse metsäteollisuuden megatrendeistä* yksi tai useampi ja ideoi meille uusia polkuja. Idea voi olla uusi tuote, palvelu tai vaikkapa toimintatapa.

 

Miksi osallistua?

Tarjoamme sinulle ainutlaatuisen tilaisuuden esittää ja kehittää ideaasi, miksei jopa liikeideaksi asti. Finalistit saavat myös sparrausta esiintymiseen ja näin pääsevät kehittämään esiintymistaitojaan. Saat palautetta huippuammattilaisista koostuvasta tuomaristosta, joka valitsee myös voittajat/voittajan.

Tuomaristoon kuuluvat Katariina Kemppainen (VP, Group R&D, Metsä Group), Jenny Müller-Wahlman (Director, Innovation and R&D, Stora Enso), Pia Nilsson (Director, Global Platform Development R&D, UPM), Atte Virtanen (Vice President, Biomaterial processing and products, VTT), Maarit Lindström (Johtaja, pääekonomisti, Metsäteollisuus ry) ja Antti Lindqvist (Toimitusjohtaja, Puunjalostusinsinöörit ry).


Palkinnot 

Kilpailun palkintoina jaetaan tuomariston valitsemalla tavalla korkeintaan kolmen kilpailuehdotuksen kesken yhteensä 10 000 euroa.

 

Kuka voi osallistua? 

Kaikki Suomessa opiskelevat ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-opiskelijat ovat tervetulleita osallistumaan kilpailuun. Ratkaisun ei tarvitse olla edes kovin pitkällä toteutuksessaan vaan se voi nimenomaan olla hyvin alkutekijöissään oleva idea, harjoitustyö tai suunnitelma. Kilpailuun voi osallistua yksin tai voit muodostaa tiimin.

 

Miten osallistua? 

Askel 1: Suunnittele yksin tai porukalla puupohjainen innovaatio, joka voisi auttaa teollisuuttamme ratkaisemaan jonkin globaalin haasteen.

Askel 2: Ilmoita idea mukaan kilpailuun kautta viimeistään 8.2.2023. Voit halutessasi liittää ilmoittautumislomakkeeseen myös tarkemman kuvauksen ideasta pdf- tai videomuodossa. Voit esitellä idean joko suomeksi tai englanniksi.

Askel 3: Tuomaristo valitsee finalistit helmikuussa 2023. Tiimeille ilmoitetaan karsintavaiheen tuloksista sähköpostitse.

Askel 4: Wood U Innovate -kilpailun finaali järjestetään 20.4.2023 Helsingissä Kalastajatorpalla PI:n kevätseminaarin yhteydessä. Kaikki kilpailuun osallistuneet korkeakouluopiskelijat kutsutaan osallistumaan ilmaiseksi seuraamaan mielenkiintoista ajankohtaisseminaaria ja kilpailun finaalia.

Kilpailuun on aikaa hakea 24.11.2022-8.2.2023. Hae täältä!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

*) Metsäteollisuus on tunnistanut mm. seuraavat viisi pitkäaikaista megatrendiä, jotka ovat maailmanlaajuisesti keskeisiä muutosajureita:

1. Digitalisoituminen: Digitalisoituminen on joillekin aloille suuri haaste, toisille uusi bisnesmahdollisuus.

2. Kaupungistuminen, keskiluokkaistuminen: Vuoteen 2030 mennessä 40 prosenttia maailman väestöstä tarvitsee asutusta. Tämä tarkoittaa, että noin 100 000 ihmistä maailmassa tarvitsee joka päivä uuden kodin. Väestön kasvun ja kaupungistumisen myötä asuminen keskittyy kaupunkiseuduille. Rakentamiseen kuluu puolet maailman luonnonvaroista ja rakentaminen tuottaa 30 prosenttia kaikista jätteistä.

3. Kilpailu luonnonvaroista: Vuonna 2050 maailmassa tarvitaan 60 % nykyistä enemmän ruokaa, 30 % enemmän vettä ja 50 % enemmän energiaa (ajankohtaisempaa tietoa, aikaisempi tieto vertasi vuoden 2050 kulutusta vielä aikaisempiin vuosiin).

4. Ympäristöhaasteet ja -maine: Tietoiset kuluttajat haluavat vaikuttaa ja valita tuotteita, joiden valmistuksessa käytetään tehokkaasti resursseja. Tietoiset kuluttajat valitsevat kestävämmän tavan kuluttaa ja elää. He arvostavat yksilöllisiä tuotteita ja palveluita, joilla he voivat erottautua. Kuluttajat eivät halua kuormittaa valinnoillaan ympäristöä. Työ, vapaa-aika ja asuminen liikuttavat ihmisiä entistä enemmän.

5. Väestönkasvu: Vuoteen 2050 mennessä arviolta 68 % maailman väestöstä asuu kaupungeissa, joissa kulutetaan suurin osa maailman raaka-aineista ja energiasta Kulutustottumukset ovat muuttuneet kaupungistumisen ja keskiluokkaistumisen myötä. Kuluttajat haluavat ratkaisuja, jotka helpottavat arkea. Tietoinen kuluttaja etsii elämyksiä, mutta ei halua kuormittaa valinnoillaan ympäristöä.

 

Lähteet:

https://unhabitat.org/topic/housing

https://research.wri.org/sites/default/files/2019-07/creating-sustainable-food-future_2_5.pdf https://www.eia.gov/outlooks/ieo/pdf/IEO2021_Narrative.pdf

https://www.unwater.org/publications/un-world-water-development-report-2019

https://www.eia.gov/outlooks/ieo/pdf/IEO2021_Narrative.pdf

https://ym.fi/en/circular-economy-in-the-construction-sector

https://population.un.org/wup/Publications/Files/WUP2018-KeyFacts.pdf