PulPaperin yhteydessä järjestetty Talent Day kokosi nuoret verkostoitumaan

16.6.2022

Onpa mukavaa nähdä ihmisiä! Se oli lähes jokaisen PulPaper-tapahtumassa vastaan tulleen kävijän ensimmäinen kommentti.

Ja mukavaa messuilla olikin. PulPaper 2022:n ja sen rinnalla järjestettyjen bioteollisuuden ChemBio Finland 2022:n sekä kemikaaliturvallisuuden Helsinki Chemicals Forumin kolmipäiväisessä tapahtumassa näytteilleasettajia oli yli kolmesataa ja Messukeskuksessa vieraili kaikkiaan yli 6000 henkilöä.

nimeton_29_7_x_10_cm_20_x_8_cm_20_x_5_cm_18_x_5_cm_18_x_7_cm_18_x_5_cm_18_x_6_cm.png

PulPaper -tapahtuman kolmas päivä, torstai, omistettiin metsäalan nuorille osaajille ja korkeakouluopiskelijoille. Opiskelijoita tuli eri puolilta Suomea sekä tutustumaan mahdollisiin työnantajiin että verkostoitumaan toisten opiskelijoiden ja kollegojen kanssa.

PI järjesti tuolloin messuille opiskelijoille suunnatun Talent Day -tapahtuman, jossa alan yritykset ja korkeakoulut – UPM, Valmet, Åbo Akademi, Metsä Group, AFRY, Nalco, Kemira, Suzano, TAMK, Stora Enso, Sulzer ja Andritz –  kertoivat tarjonnastaan ja uramahdollisuuksista. Lyhyet ja ytimekkään tietoiskut keräsivät paikalle paljon kiinnostuneita kuulijoita. 

nimeton_29_7_x_10_cm_20_x_8_cm_20_x_5_cm_18_x_5_cm_18_x_7_cm_18_x_5_cm_18_x_6_cm_2.png

Aalto-yliopistossa opintojaan juuri päättelevä Sanna-Liisa Järvelä kertoi käyneensä PulPaper -tapahtumissa aiempinakin vuosina. Häntä messuille houkuttavat  ennen kaikkea verkostoitumismahdollisuudet.

”Täällä pääsee parhaalla mahdollisella tavalla tutustumaan yritysten tarjontaan, syvällisemmin kuin perinteisillä yritysvierailuilla. On myös helppo saada yleiskatsaus siitä, millainen fiilis yrityksissä on, miten siellä otetaan vastaan tuoreet tulokkaat ja mitä kaikkea on tekeillä nyt ja tulevaisuudessa”, Sanna-Liisa Järvelä sanoo.

Biomassan jalostusta pääaineenaan opiskelleella, kesän aikana valmistuvalla kemian tekniikan maisterilla on jo prosessi-insinöörin pesti odottamassa.

”AFRYn urapolku-ohjelma on tarjonnut hyvän tuen ja lopputyön tekopaikan, ja nyt on mukava aloittaa oikeat työt.”

nimeton_29_7_x_10_cm_20_x_8_cm_20_x_5_cm_18_x_5_cm_18_x_7_cm_18_x_5_cm_18_x_6_cm_3.png

Stora Enson ständillä Tiina Valanto ja Sofi Olsson kertoivat, että konsernin tämän vuoden kesätyöpaikkoja on noin 800 eri puolilla Suomea erilaisissa tehtävissä.
”Opiskelijat ovat meille todella tärkeitä. On niin ihana nähdä taas ihmisiä kasvokkain . Kiva päästä kertomaan mitä kaikkea monipuolisia mahdollisuuksia meillä on tarjota.”

Myös Sappi Kirkniemen pöydän ääressä toivotetaan kaikki tervetulleiksi niin kesätöihin kuin manufacturing trainee -ohjelmaan. Laadun ja prosessien kehittäjänä toimiva kehitysinsinööri Anne Koistinen sanoo toivovansa taloon runsaasti uusia lahjakkuuksia töihin. Kollega, kehitysinsinööri Oona Lonka korostaa työharjoittelun kaksisuuntaisuutta.

”Samalla kun opiskelijat saavat harjoittelupaikkoja ja kesätöitä, yritykset saavat nuorilta opiskelijoilta uusinta osaamista ja tuoretta näkemystä. Meillä halutaankin aina kannustaa uusia tulokkaita kertomaan rohkeasti omia visioitaan ja kehitysehdotuksia. Aina on varaa parantaa, ei tämä maailma vielä valmis ole.”

Brasilian eukalyptuksia hyödyntävä maailman suurin sellutuottaja Suzano on monelle tuttu nimi etenkin Spinnovan kanssa tehdystä innovatiivisesta tekstiilikuidustaan. Lasse Tienvieri kuitenkin haluaa tuoda esiin, ettei Suzano ole pelkästään sellun- ja paperintuottaja vaan toiminnassa olennaista on puuraaka-aineen monipuolinen hyödyntäminen, muun muassa bioöljyjen ja biokemikaalien tuottaminen.

”Meille on tärkeää myös puuraaka-aineen alkuperä. Esimerkiksi plantaasimme on perustettu alueille, joilta ei ole tuhottu luonnonmetsää meidän toimintamme takia. Meillä on myös konservoitua luonnonmetsää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen takia.”

Tienvieri odottaa keskusteluja opiskelijoiden kanssa. ”On kiinnostavaa olla täällä sekä puhumassa että myös kuulemassa mistä nuoret puhuvat ja millaiset asiat ovat heille tärkeitä juuri nyt.”

Puheenvuorojen jälkeen oli aika vaihtaa vapaalle. PI:n Talent Day -tapahtumassa jäätiin seurustelemaan pienen ruoka- ja juomatarjoilun merkeissä ja osa porukasta lähti vielä  nauttimaan kauniista illasta J. Karjalaisen Allas Live -keikalle kauppatorin kupeeseen.

 

Tie menestykseen tarvitsee onnellisuutta

nimeton_29_7_x_10_cm_20_x_8_cm_20_x_5_cm_18_x_5_cm_18_x_7_cm_18_x_5_cm_18_x_6_cm_4.png

Upea ja menestynyt, kansainväliseen tyyliin sujuvasanainen F1-kuljettaja Emma Kimiläinen kertoi PulPaperin Future Square -lavalla rehellisesti omia kokemuksiaan siitä, mitä menestys on vaatinut miesvaltaisella alalla etenemisessä.

Kilpa-autoilun maailmassa ei voi olla törmäämättä stereotypioihin, kun kypärän alta esiin pelmahtaakin pitkä pellavanvaalea hiuspehko. Emma Kimiläinen muistaa lapsuudessaan todistaneensa monta hetkeä, kun kilpakumppaneiden suupielet ovat kääntyneet alaspäin kun voittajaksi ilmenikin tyttö.

”Monelle pojalle oli kova pala seisoa palkintopallilla minua alempana tai tulla ohitetuksi loppusuoralla. Välillä se tuntui olevan vähintään yhtä kova pala myös näiden poikien isille”,  Emma Kimiläinen kertoo hymyssä suin jo pikkutyttönä kohtaamistaan tapauksista.

”Itse en pitänyt mitenkään erikoisena sitä, että tyttönä ajan kilpaa. Meillä kotona tehtiin ja touhuttiin yhdessä kaikkea. Koskaan ei sanottu eikä epäilty, etteikö joku asia onnistuisi, jos vaan sen eteen on valmis tekemään töitä. Asenne oli aina innostava ja kannustava.”

Isoveljen mikroautoharrastuksen myötä Emmakin innostui alasta, ja heti kun jalat noin kolmivuotiaana  ylettyivät polkimille alkoi kisaaminen. Nyt Kimiläinen ajaa uudessa, vain naisille tarkoitetussa F1-sarjassa. Ammattilaisuransa aikana ennakkoluuloihin on vain pitänyt tottua.

”Itse olen luonteeltani aika ronski, ja olen sitä mieltä, että kun puhutaan menestyksestä, pitää olla valmis myös vastaanottamaan niitä vaikeitakin tilanteita. Jokaisessa asiassa ja jokaisessa työssä on myös huonoja ja ikäviä asioita. Menestykseen ei ole suoraa ja sileää tietä.”