2.16. Katodinen suojaus

13. March 2010

Kirjoittaja: Jaakko A. Palsanen
Companies: Kaukas, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Savcor
People: Hannu Savisalo

2.16. Katodinen suojaus

Korroosio on aina ollut ongelma selluteollisuudessa ja pienemmässä määrässä paperiteollisuudessa. 1970-luvun lopulla Kaukaalla etsittiin ongelmiin ratkaisua. Ratkaisu löytyi katodisesta suojauksesta, jonka toimitti taho, josta myöhemmin kehittyi alan globaali yritys Savcor. Sähkökemiallisen ilmiön perusteelle innovoitiin teollisissa olosuhteissa toimiva järjestelmä, joka ratkaisi teollisuuden olennaisen ongelman.

Hannu Savisalo on kertonut Savcorin synnystä Kauppalehden Optiossa 2010/4, 4.3.2010 seuraavaa. "Läpimurto oli kauan sitten Kaukaan paperitehtaan tärkkisäiliö. Se oli haponkestävä, mutta heti uutena ruosteessa! Se oli tuohon aikaan paha ongelma. Sanoin, että pannaan Savcorin sähköinen suojaus, kokeillaan sitä. Kaukas tilasi toimituksen. Olin yhtä hämmästynyt kuin tilaajakin - järjestelmä toimi ja korroosio hävisi jäljettömiin." Tilaukset veivät yritystä eteenpäin. Raha sijoitettiin siihen, mistä se tuli. Korroosion torjuminen selluprosessista oli tuolloin valtava juttu. Läpimurrosta kertoo sekin, että Kaukaan tärkkisäiliö oli koko käyttöikänsä ruosteeton.

Kysymyksessä oli haponkestävästä teräksestä valmistettu ja lämmityspohjalla varustettu varastosäiliö kuumaliukoista keitettyä kationista tärkkelystä varten. Säiliössä havaittiin hyvin pian käyttöönoton jälkeen voimakasta korroosiota, johon ei löydetty lääkettä. Tällöin kunnossapito ehdotti katodista suojausta. Kun muutakaan lääkettä ei ollut tiedossa, päätettiin toteuttaa katodinen suojaus. Luultavasti taustalla oli Lappeenrannan Teknillisen Yliopiston puitteissa syntynyt verkottuminen. Hannu Savisalo oli toiminut lyhyen ajan amanuenssinä yliopistolla ja Kaukaan kunnossapidolla oli myös yhteistyötä yliopiston kanssa.